Discriminatie maar dan andersom?

juni 11, 2020

We hebben de laatste tijd de mond vol over discriminatie. De aanleiding is natuurlijk de Afro Amerikaans arrestant die enkele minuten de knie van een blanke politieman op zijn nek had zitten en dit niet overleefde. We zijn het zat en protesteren ons suf. Of dat allemaal gaat werken weet ik niet, maar de aandacht om het weer top of mind te maken is sowieso goed. Ik heb binnen Artifex een ‘probleem’ dat ook een soort discriminatie lijkt maar dan andersom … en noodgedwongen. Hoe noem je dat eigenlijk?

Ik ben Artifex begonnen met jongens die het zat waren bij hun toenmalige werkgever als tweederangs personeel gebruikt te worden. Prima kerels die van aanpakken weten en dat had én heb ik nodig. Maar ja, laten dat nu allemaal jongens uit het buitenland zijn. Jongens die hier hun geld kwamen verdienen en op een enkeling na ook hier hun bestaan op wilde bouwen. Niets mis mee en enkele van die jongens lopen nu nog steeds rond binnen Artifex.

Toch ga je, als je bedrijf zich blijft ontwikkelen en doorgroeien, jezelf afvragen of de diversiteit niet groter moet worden. Noem het meer balans binnen het personeelsbestand. Ik wilde behalve Oost-Europa en het Nabije Oosten ook Nederland meer vertegenwoordigd hebben en we hebben een advertentie geplaatst, op werk.nl de vacature opengezet en een uitzendbureau ingeschakeld. Vol goede moed gewacht op reactie … en reactie … en reactie. Binnen één jaar slechts 3 belletjes en uiteindelijk helemaal niemand die het werk wilde doen. “Toch ook wel fysiek een beetje zwaar. Ik moet in ieder geval met mijn handen werken!” zei een werkzoekende en hij eindigde met: “Nee, dan ga ik toch nog maar even verder kijken”. Aan het salaris ligt het niet, we betalen boven marktconform, maar ja … als er fysiek werk om de hoek komt, lijken mensen af te haken.

Is het dan zo zwaar? Dat valt wel mee, want we hebben bovenloopkranen en een heftruck voor het zware tilwerk. Maar ja, gegalvaniseerd materiaal moet wel bewerkt worden, gespoten worden en te beitsen materiaal loopt niet vanzelf de beitsbak in. Het is nu eenmaal fysiek werk en je wordt er vuil van, maar daar hebben we douches voor op de zaak. Hier lijkt het fout te gaan als het om meer diversiteit binnen het personeelsbestand gaat. Ik zal het maar gewoon zeggen zoals ik het ervaren heb … ik heb in mijn bedrijf geen Nederlander gevonden die fysiek werk wil doen waar hij/zij vuile handen van krijgt. Discrimineer ik dan dat ik bijna uitsluitend buitenlandse mannen in dienst heb? Het zij zo, ik ben blij dat deze mannen dit werk willen doen, want we leven er tenslotte allemaal van.